Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

        
Γρανικός ποταμός  (Η πρώτη μάχη)


         Μετά την επίσκεψή του στον τάφο του Αχιλλέα, ο Αλέξανδρος  ακολούθησε την Μικρασιατική ακτή και συνάντησε το στρατό του. Αφού επιθεώρησε τους πολεμιστές του , έδωσε διαταγή να μην προχωρήσουν προς τα βάθη της Ασίας , όπου τα μέρη ήταν έρημα, αλλά να κατευθυνθούν βόρεια.

        Στο στρατόπεδο των Περσών τώρα, ο βασιλιάς Δαρείος είχε για αρχηγό του στρατού του έναν Έλληνα από τη Ρόδο, τον Μέμνονα. Όταν ο Μέμνονας πληροφορήθηκε ότι ο Αλέξανδρος έφτασε στην Ασία κατέστρωσε ένα πολύ έξυπνο σχέδιο  και ανακοίνωσε στους σατράπες της περιοχής:
      - Δεν πρέπει να χτυπήσουμε τον Αλέξανδρο. Υπάρχει τρόπος να τον νικήσουμε χωρίς μάχη. Ακούστε το σχέδιό μου. Θα αφήσουμε τον Αλέξανδρο να προχωρήσει προς το μέρος μας  και μεις καθώς θα οπισθοχωρούμε, θα καίμε τα σιτάρια  , θα σκοτώνουμε τα ζώα και δεν θα αφήσουμε το παραμικρό ίχνος τροφής. Έτσι ο στρατός του δεν θα έχει να φάει κι όταν τους ρημάξει η πείνα, θα του επιτεθούμε και θα τους νικήσουμε.
- Όχι, απάντησε ένας σατράπης. Το δικό μου σχέδιο είναι καλύτερο. Λέω να περιμένουμε τους Έλληνες πίσω από τον Γρανικό ποταμό. Έχουμε διπλάσιο στρατό κι όταν μπουν στο ποτάμι θα τους χτυπήσουμε και θα τους συντρίψουμε.
Ένας ένας οι σατράπες συμφώνησαν μαζί του.
Παρατάχθηκαν , λοιπόν, οι Πέρσες στην ανατολική ακτή του Γρανικού και περίμεναν την στρατιά του Αλέξανδρου.


    Ο Αλέξανδρος λες και προαισθάνθηκε τον κίνδυνο είχε βάλει εμπροσθοφύλακες και οπισθοφύλακες για να μην να τους αιφνιδιάσουν οι Πέρσες. 
Και να που εκείνο το απόγευμα ένας ιππέας της εμπροσθοφυλακής ήρθε να του αναγγείλει ότι οι Πέρσες περίμεναν σε θέση μάχης στον Γρανικό ποταμό.


Πατήστε πάνω στις εικόνες για να διαβάσετε τη συνέχεια.



Εικόνα 1
Εικόνα 2


Εικόνα 3
Εικόνα 4


πηγή : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΚΗ